Yaşam

Ülkedeki Yasakları Duyduğunuzda İnanmakta Zorlanacaksınız: Meksika’nın Ne Kadar İlginç Olduğunu Kanıtlayan 9 Gerçek

Eminiz ki Meksika denilince bile birçok kişinin zihninde tatlı bir Latin müziği çalmaya başlar ve kısa sürede birbirine ateş eden tehlikeli adamlar canlanır. ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerle aynı kıtada yer almasına rağmen ekonomik ve siyasi yapısı sallantıdadır. Ne yazık ki, Meksika gerçekten de hata dünyasının en değerli merkezlerinden biri.

Tabii artık size Meksika hata dünyasını anlatmayacağız, bu konuyu anlatan filmler ve diziler var. Bu yazımızda sizlere bu güzel Kuzey Amerika ülkesinin kültürel yapısından bahsedeceğiz. Çünkü ülkedeki geleneklerin bir kısmı binlerce yıl öncesine dayanan kadim alışkanlıklardır. Ama önce seni uyarmama izin ver, Meksika hakkında bu olağanüstü bilgilerden bazılarıOldukça şaşıracaksınız.

Meksika hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç bilgiler:

  • Meksika’nın adı aslında sadece Meksika değil.
  • Meksika yemeği yanlış anlaşılıyor.
  • İspanyolca konuştuğum için Meksika’ya gidersen, zor zamanlar geçirebilirsin.
  • Meksika’nın bir Amerikan göçmen sorunu var.
  • Kıtanın birden fazla ilki Meksika’da yaşandı.
  • Dünyanın en büyük piramidi Meksika’dadır.
  • Maya harabelerini ziyaret etmek istediğinizde bir jaguarın yemi olabilirsiniz.
  • Ülkede farklı yasaklar var.
  • Meksika’da her çeşit mısıra doyacaksınız.

Meksika’nın adı aslında sadece Meksika değil:

Amerika aslında kıtanın adı ve ülkenin adı Amerika Birleşik Devletleri olduğu gibi, Meksika’nın tam adı Estados Unidos Mexicanos’tur. Meksika Amerika Birleşik Devletleri’dir. Çünkü ülke 31 farklı eyaletten oluşan federal bir yapıya sahip. Tıpkı ABD gibi Meksika’nın da her eyaletinin kendi polisi, kendi yasaları ve kendi özerk yapısı var. Yine de herkes merkezi yönetime saygı duyuyor ve kimse ülkeyi bölmeye çalışmıyor.

Meksika yemekleri yanlış anlaşılıyor:

Meksika yemekleri UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınmış güzel bir kültürün eseridir. Ancak bu yemekler sandığınız kadar sıcak ve baharatlı değil. Bazıları sadece ıhlamur kullanıldığı için biraz ekşidir ama baharatlar o kadar kullanılmaz. Üstelik Meksika denilince akla gelen ilk yemek, ülkenin kuzeyine özgü bir yemek olan burrito yani taco. Bu şekilde tanınmasının sebebi ise ABD’deki fast food zincirlerinin reklam çalışmalarıdır.

İspanyolca konuştuğum için Meksika’ya giderseniz, zorluklarla karşılaşabilirsiniz:

On binlerce yıl boyunca, eski uygarlıklar, Mayalar ve Aztekler, Meksika topraklarında yaşadılar. 16. yüzyılda kıtayı kim keşfetti İspanyollar buradaki halkı sistemli bir şekilde katlettiler. Katliamın ardından bölgeye İspanyol yerleşimcilerin sayısı arttıkça Güney Amerika ülkelerinin ortak dili İspanyolca oldu. Ancak bu İspanyolca, bildiğimiz yaygın İspanyolca’ya pek benzemiyor. Meksikalılar yıllar içinde hem yerel dillerini hem de İspanyolcayı zenginleştirdiler ve kendilerine özgü bir argo geliştirdiler. Özellikle yemek konusunda farklı bir sözlüğe sahip olduklarını söylemek yanlış olmaz.

Meksika’nın bir Amerikan göçmen sorunu var:

Doğru okudunuz, Meksika’nın bir Amerikan göçmen sorunu var. Haberlerde, ABD liderleri ülkelerindeki Meksikalılar hakkında bağırıp şikayet ediyorlar, ancak ABD, esasen ülkelerine gelen bu Meksikalıları zorla ülkelerine geri gönderiyor. 2010 rakamlarıyla karşılaştırıldığında, Meksika’da yaşayan bir milyona yakın ABD vatandaşı var. Bugün bu sayının iki katına çıktığını düşünürsek Meksika’ya giden ABD vatandaşlarının ABD’ye giden Meksikalılardan çok daha fazla olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Lopez turizmle ülkelerine gönderilmelidir.

Kıtanın birden fazla kazananı Meksika’da oldu:

Bazen ikliminin sıcaklığından dolayı bir Güney Amerika ülkesi olduğunu düşünsek de Meksika aslında bir Kuzey Amerika ülkesidir ama örneğin Dil gibi bazı alanlarda güneyden etkilenmiştir.Meksika’nın bir Kuzey Amerika ülkesi olduğunu düşündüğünüzde işler daha da ilginçleşiyor çünkü bugün ondan çok daha gelişmiş olan Kanada ve ABD’ye kıyasla ilklerin bir kısmının bu ülkede yaşadığı görülüyor.

Örneğin, Kuzey Amerika’daki ilk matbaa, Amerika Birleşik Devletleri’nden yıllar önce, 1539’da Meksika’da kullanıldı. Bugün dünyanın en eski üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyoruz. Harvard Üniversitesi kurulmadan neredeyse bir asır önce,Meksika Ulusal Üniversitesi, 1551 yılında dönemin İspanyol hükümdarı V. Charles tarafından kurulmuştur.

Dünyanın ilk doğum kontrol hapı 1951’de Meksikalı genç kimyager Luis Ernesto Miramontes tarafından burada icat edildi. 1946 yılında 17 yaşındaki Meksikalı Guillermo González Camarena ilk kez renkli televizyon yayını yaptı. Çok farklı, Sezar salatası1924 yılında Meksika, Tijuana’da bir restoran işleten Caesar Cardini tarafından icat edildi.

Dünyanın en büyük piramidi Meksika’da:

Neden dünyanın en büyük piramidi Mısır’daki Büyük Giza Piramidi değil? Hayır, 146,6 metre uzunluğuyla Büyük Giza Piramidi dünyanın en yüksek piramidi olarak kabul edilebilir, ancak en büyüğü Meksika’daki Büyük Cholula Piramidi’dir. Büyük Cholula Piramidi’nin uzunluğu sadece 66 metredir. Giza’dan oldukça kısa ama sadece 450 metre genişliğinde. Giza’nın iki katı büyüklüğünde. Bu nedenle, dünyanın en büyük piramidinin Meksika’daki Büyük Cholula Piramidi olduğunu açıkça söyleyebiliriz.

Maya harabelerini ziyaret etmek istediğinizde bir jaguarın yemi olabilirsiniz:

Dünyanın en büyük yırtıcı kedilerinden biri olan jaguar, Kuzey Amerika bölgesindeki en büyük yaban kedisidir. Meksika’nın güney bölgesindeki ormanlarda yaygın olarak yaşayan jaguarların uğrak yerlerinden biri de antik Maya harabeleridir. Antik Maya harabeleri aynı zamanda bölgede en çok ziyaret edilen turistik yer olduğundan, etrafta birkaç tane görmek kolaydır.

Ülkede ilginç yasaklar var:

Kesin bir yasak yok ama nedense Meksika’da bir tuvalete girdiğinizde tuvalete asla tuvalet kağıdı koymamalısınız, çöpe atma kısmında sayısız uyarı ile karşılaşacaksınız. Yasağa gelince; Araba sürerken makyaj malzemesi kullanırsanız veya elektrikli tıraş makinesi kullanırsanız, büyük bir para cezasıyla karşı karşıya kalırsınız. İlk kez 2008 yılında uygulanan bu yasağın sebebi ise insanların çok fazla kaza geçirmesidir.

Meksika’da mısırın her çeşidine doyacaksınız:

Amerika kıtasının mısırın anavatanı olduğunu bilmeyen yoktur ve bu durum Meksika’da daha da gelişmiştir. Meksika’da yetişen 59 farklı mısır çeşidi vardır. Üstelik bunlar hala klasik tarım formülleriyle yetiştirildiği için hiçbiri genetiği değiştirilmiş eserler değil. Doğal olarak zengin olan bu mısır kültürü, ülke mutfağında da kendine yer bulmaktadır.

Suç dünyası olarak anılsa da aslında kendine has bir kültürü var. Kuzey Amerika ülkesi Meksika hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Bu kartel belasından kurtulsalar bile zavallı Meksika halkının da yüzü gülsün.

haberbulanik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu